Jak to dopadne se Sionem?

V den, kdy se rozlosovaly základní skupiny Evropské ligy mnozí fanoušci Atlética Madrid vzhlíželi s obavou k příštím soupeřům z Rennes a Udine, naproti tomu za jasného outsidera označovali po losovacím aktu švýcarský FC Sion. Později UEFA rozhodla, že klub ze země sýrů a přesných hodinek nahradí pro porušení řádů skotský Celtic Glasgow. Nicméně vedení Sionu se nevzdalo a rozhodlo se bojovat u soudního dvora získat zpět to, co si vybojovali na zeleném trávníku.

Po půldruhém měsíci,  dvou odehraných kolech a třetím, které je na programu zítra, zůstává celá záležitost na mrtvém bodě a její finální rozluštění bude v každém případě hodně zajímavé. Pamatujete si ještě na případ starý tři roky, kdy bylo Atléticu po výtržnostech při  zápase s Olympiquem Marseille zavřeno hřiště a jakékoliv reklamace ze strany colchoneros byly marné? Tehdy UEFA nereflektovala na argumenty a rozhodnutí bylo kategorické a neodvolatelné.

Ovšem rozsudek švýcarského federálního tribunálu přinutil UEFu přispět nějakým řešením, jak poškozený klub vrátit zpět od rozjeté soutěže a nakonec to bude Mezinárodní sportovní arbitráž CAS, která definitivně rozhodne. Arbitrážní orgán, který na rozdíl od švýcarského soudu nemá s celou věcí vůbec nic společného.

Na tento pátek UEFA svolala zástupce všech pěti klubů na schůzku, která by snad mohla vnést do temné situace alespoň trošku světla. Rovněž navrhla několik variant na znovu zařazení FC Sion do soutěže, ale na ně by eventuálně došlo až po rozhodnutí CAS.

Varianta č.1: Zruší se všechny výsledky dosud odehrané. Místo toho se odehraje pětičlená skupina, podle vzoru bývalého Poháru UEFA, každý s každým jednou. Tato skupina by se odehrála mezi 24.listopadem a 22.prosincem.

Varianta č.2: Zůstanou v platnosti dosažené výsledky a zároveň se čtyřčlenná skupina rozšíří na pětičlennou. Osm utkání navíc, které by se s příchodem Sionu musely odehrát, by měly termíny od konce listopadu do února příštího roku. Ovšem není zatím jasné, jak by se přizpůsobil domácí kalendář dotčených týmů, neboť kupříkladu Atlético má na programu zápasy Copa del Rey. 

Varianta č.3: Zřejmě ta nejvíce postavená na hlavu. Sion by byl osvobozen ze zápasů skupinové fáze a před vyřazovací částí by se švýcarský klub v dvojzápase utkal s nějakým protivníkem v jakési baráži.

UEFA nakonec v prohlášení oznámila, že: „Všechny možné scénáře prostudované UEFou nabízí nejlepší možnosti, jak zařadit zpět FC Sion, aby byly současně chráněny zájmy ostatních klubů, omezeny újmy a škody celé soutěži a nabídly dostatečný časový úsek na zajištění dobré organizace dodatečných zápasů“.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace