Courtois v Atléticu. Proč?

Thibaut Courtois (©notasdefutbol.com)

V pátek Atlético Madrid na svých webových stránkách oficiálně oznámilo příchod Thibauta Courtoise. Belgický brankář, jemuž bylo v květnu devatenáct let, přichází na hostování z londýnské Chelsea. Jen několik týdnů nazpět ho anglický klub koupil z RC Genk za devět milionů eur a při vědomí, že neoddiskutovatelnou jedničkou Blues je prozatím náš Petr Čech, se mu rozhodli hledat hostování, aby se mezitím otřískal v ligové soutěži těch nejvyšších parametrů.

Že Courtois má před sebou velkou budoucnost a v sobě nesporný talent je naprosto bez diskuze. Přesto minimálně jeden otazník se do celé transakce přeci jen vloudí. Co Atlético jeho příchodem vlastně zamýšlí? Klub takového zvuku, jaký pořád ještě Atlético v Evropě má, se jednoduše nemůže vydat cestou hledání hráčů na hostování, nýbrž do trvalého vlastnictví. Tyhle obchody jsou krátkozraké a neodpovídají projektu, který by měl být tvořen na delší časové období. Atlético by se mělo věnovat výchově svých vlastních hráčů a ne je pomáhat dostávat do formy pro jiné, v tomto případě pro Chelsea. 

A zde přichází na scénu Joel Robles, nejnadanější brankář akademie rojiblancos posledních let. Fanoušci colchoneros viděli jak ze spodních pater vylézají „Pichu” Cuéllar, Roberto Jiménez, dokonce i dnes již tak slavný David De Gea. K tomu ještě přidejme příchod Sergia Asenja, jehož potenciál brzdí nešťatná a komplikovaná zranění. Nicméně, všichni neustále poslouchali, že budoucnost branky Atlética Madrid je v Joelovi. A nyní, když je mu 21 let a všechno nasvědčovalo tomu, že mladíček dostane po prodeji De Gey do Manchesteru United šanci hájit branku prvního týmu z Vicente Calderónu, se angažuje Courtois. Jaký signál to asi vysílá směrem k Joelovi?

Nic proti tomu. Vedení se může domnívat, že je pro post prvního gólmana přeci jen ještě trochu nezkušený, že by měl ještě sbírat zkušenosti v jiných klubech. Dobře. Jenže tyhle argumenty by se potvrdily provizorním angažováním nějakého starého barda s plným kufrem zkušeností na nejvyšším fóru. Ale proč Courtois, který je o dva roky mladší a jeho jedinou zkušeností je uplynulá sezóna v belgické lize? Tudíž, když už chcete důvěřovat brankářovi mladému, s nespornými kvalitami, není lepší vsadit na toho, který vám patří, který vám zůstane ať už zazáří, nebo propadne? Kde je odměna z dlouhodobého hlediska za to, že Atlético pomáhá formovat hráče, které by mělo vidět spíš jako své soupeře? Vypadá to, že vedení colchoneros zapomnělo na význam klubového znaku, který reprezentují. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace